Zo start jij het nieuwe jaar gezond

Het nieuwe jaar is bijna aangebroken. Wil je dit jaar beginnen met een gezonde leefstijl? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips hoe je gezond het nieuwe jaar start.

Stel een concreet doel

Je wilt een gezonde leefstijl. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je duidelijk weet wat voor jou een gezonde leefstijl is. Betekent dit dat je vijf kilo wilt afvallen? Of betekent dit dat je elke dag 200 gram groente en 250 gram fruit wilt eten? Hoe beter jij voor ogen hebt wat een gezonde leefstijl voor jou is, hoe groter de kans is dat je je doelen behaald. Maak je doel het liefst SMART. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Heb je een groot doel, zoals 15 kg afvallen? Splits dit doel dan op in kleine subdoelen, zoals vijf kg afvallen. Door tussendoor al geluksmomenten te hebben door het behalen van subdoelen blijf je gemotiveerd. 

Maak gebruik van handige hulpmiddelen

Er zijn tegenwoordig veel handige hulpmiddelen die het krijgen van een leefstijl een stuk makkelijker maken. Zo zijn er heel veel apps, zoals de app ‘Kies ik gezond?’ van het Voedingscentrum. In deze app kun je een voedingsmiddel invullen en vervolgens zie je of het voedingsmiddel wel of niet gezond is. Ook staat er waarom het wel of niet gezond is. Zo leer je meteen ervan. Er zijn ook apps waarin je kunt invoeren wat je allemaal op een dag eet. Dit is niet alleen handig om inzicht te krijgen in het aantal calorieën dat je eet, maar het geeft je ook inzicht in wat je allemaal eet. Soms eet je meer op een dag dan je denkt. Je vergeet bijvoorbeeld de traktatie van een collega of dat ene koekje uit de trommel. Als je ook sport is een sportwatch erg handig. Tegenwoordig kunnen je kiezen uit veel verschillende soorten van diverse prijscategoriën. Zo kan je zelf kiezen hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Een Apple watch met Apple watch bandjes is bijvoorbeeld veel duurder dan een Fitbit met Fitbit bandjes. Heb je nog weinig kennis van een gezonde leefstijl? Lees dan boeken over een gezonde leefstijl of luister een van de vele Podcasts over dit onderwerp. Het veel bezig zijn met een gezonde leefstijl kan de kans op het behalen van je doel ook verhogen. Let wel op dat je niet doorslaat!

Daarnaast helpt het erg als je een buddy hebt om je te steunen. De buddy kan je helpen op momenten dat je niet gemotiveerd bent. Het beste is het als je een buddy hebt die ook een gezonde leefstijl wilt. Zo kunnen jullie samen werken aan jullie doelen!