Wat is een barrel darts?

Een dartpijl bestaat uit verschillende componenten. Deze componenten hebben specificaties die ervoor zorgen dat je pijl meer zweeft, directer gooit of meer grip geeft. De barrel is een van de componenten van een dartpijl die hiervoor zorgen.

Waar bestaat een dartpijl uit?

Een dartpijl bestaat uit 4 componenten. De barrel, shaft, flight en punt. De barrel is het verdikte gedeelte waar je je vingers op hebt bij het gooien. De barrel wordt gezien als het belangrijkste deel van de pijl: hier zit het gewicht. De shaft is het stukje pijl dat de barrel verbindt met de flight. De flight is het uiteinde van de pijl, deze zorgt ervoor dat de pijl in balans blijft in de lucht tijdens het gooien.

Elk component van de dartpijl heeft zijn eigen gewicht en vorm. Iedereen heeft andere voorkeuren wat betreft het samenstellen van een pijl. Door te spelen met verschillende afmetingen en gewichten kun je jouw perfecte pijl samenstellen. Het is de kunst om veel te testen.

De barrel

De barrel zit tussen de punt van de pijl en de shaft. Het gewicht en de vorm van de barrel zorgt ervoor dat de pijl gaat stijgen of dalen in de vlucht. Beginnende darters wordt vaak aangeraden om met een rechte barrel te beginnen. Deze barrels zorgen ervoor dat je pijl niet te veel daalt of stijgt tijdens de worp. Wanneer je je pijl wilt laten zakken tijdens de worp kies je voor een barrel met het gewicht voor in de pijl: deze barrels kun je herkennen aan de bolling voorin. Heb je liever dat je pijl wat naar achter gaat hangen tijdens je worp, kies dan voor een barrel met het gewicht achterin.

Barrel materialen

Er zijn 2 materialen die gebruikt worden om barrels te maken. Er zijn brass barrels en tungsten barrels. Brass is de Engelse vertaling voor messing. Messing wordt samengesteld uit koper en zink.  Brass wordt het meest gebruikt voor barrels, je kunt deze barrels herkennen doordat ze dikker en lichter zijn dan tungsten barrels.

Tungsten barrels worden vaker gebruikt door professionele darters. Doordat het materiaal zwaarder is dan brass kunnen de barrels een stuk dunner gemaakt worden. Een 180 gooien wordt hierdoor een stuk makkelijker, omdat de pijlen minder ruimte innemen in het bord. Dunne pijlen stuiteren ook minder vaak van het dartbord af, hierdoor verlies je minder punten tijdens het darten.

Professionele darters

Professionele darters gebruiken barrels die bestaan uit minimaal 90% tungsten. Hierdoor blijven de pijlen zo dun mogelijk en behoud je de eerdergenoemde voordelen van een tungsten barrel. Het is technisch gezien niet mogelijk om 100% tungsten te maken, hierom wordt er een kleine hoeveelheid zink toegevoegd.