Voordelen van trainen met kettlebells

Veel mensen denken dat er weinig verschil zit tussen dumbbells en kettlebells. Terwijl er in feite wel degelijk een verschil in zit. De stang van de kettlebells is een stuk dikker dan die van de dumbbells, hierdoor train je je handen meer dan bij het gebruik van dumbbells. Dit kan enorm in je voordeel werken wanneer je bijvoorbeeld aan de slag gaat met andere sporten zoals klimmen of jezelf optrekken aan een stang. Wanneer je gaat trainen met kettlebells train je meerdere delen in je lichaam, net als met dumbbells. Dit worden ook wel compound oefeningen genoemd. De kettlebells worden vaak ingezet tijdens een cardio work-out, hierdoor train je je gehele lichaam op meerdere vlakken en krijg je een betere conditie. Wanneer je dus hiermee bezig bent, oefen je ook op bewegingen die je vaak moet maken in het dagelijkse leven. Dit zorgt ervoor dat je dus veel meer profiteert.

Voor welk gewicht kettlebells kies ik?

Wanneer je kettlebells gaat kopen, wil je eerst kijken wat voor soort je nodig hebt. Er zijn namelijk allerlei gewichten te verkrijgen en afhankelijk van hoe gevorderd jij bent als sporter kun je zo de beste uitkiezen. Wanneer je dan een lichte set aanschaft, behaal je niet de doelen die je voor ogen hebt. Maar als je met te zware gaat trainen kun je je spieren overbelasten wat ook niet goed is. Daarnaast kun je je gewrichten beschadigen. Zo kun je langdurige blessures oplopen waar niemand blij van wordt. Je bent vaak een beginner als je nog niet eerder met gewichten zoals deze hebt getraind. Wanneer je een half jaar ermee hebt getraind mag je jezelf beschouwen als gevorderd gezien je lichaam dan gewend is aan het gewicht en de manier van trainen. Als je een jaar ermee hebt getraind en eventueel met zwaardere gewichten mag je jezelf ervaren noemen.

Helpt een goede conditie mee?

Als je nog geen ervaring hebt met regelmatig sporten en nog weinig tot geen conditie hebt opgebouwd mag je jezelf absoluut een beginner noemen. Als je wel ervaring hebt doe je meerdere keren per week aan sport en hou je dit op een structurele manier aan. Deze routine zorgt er vaak voor dat je enige tot veel conditie hebt waarmee je vervolgens aan de slag kunt. Kettlebells hebben verschillende gewichten en of je man of vrouw bent beïnvloedt ook de keuze die je moet maken om op de juiste manier aan de slag te gaan. Toch is ieder lichaam anders, de een heeft sneller blessures of krijgt sneller pijn in gewrichten. Je hebt verstelbare, als niet verstelbare kettlebells om je training mee te doen. De kettlebells beginnen vaak rond de 4 kilo en kunnen oplopen tot 48 kilo. Dus het hangt er maar net af van hoe ervaren je bent.