Tips voor een goede weerstand

Er heerst op dit moment een griepepidemie. Daarnaast hebben steeds meer mensen last van andere virussen en bacteriën, zoals streptokokken. Gelukkig kun je door de juiste tips de kans verkleinen dat je hier last van krijgt. 

Hou afstand van mensen

Dit is een erg belangrijke tip. Veel virussen en bacteriën zijn besmettelijk, waardoor je het kunt krijgen van iemand anders. Door genoeg afstand te houden van mensen kun je de kans verkleinen dat je besmet raakt. Vermijd het schudden van handen zo veel mogelijk. Kun je dit niet vermijden? Was dan daarna meteen je handen of gebruik desinfectie handgel. Was sowieso regelmatig je handen. Is er iemand ziek in je huis? Probeer dan zoveel mogelijk elkaar te vermijden door niet in dezelfde kamer te slapen. Drink ook niet van elkaars glas. Daarnaast helpt het om goed je huis te ventileren. Zo blijven de bacteriën en virussen niet te lang in dezelfde ruimte hangen.

Eet gezond

Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen. Hierdoor verklein je de kans dat je tekorten van bepaalde vitamines en mineralen ontwikkelt. Dit zorgt voor een goede weerstand. Wat is dan een gezond voedingspatroon? Je kunt als richtlijn aanhouden dat je tenminste 80% gezond eet en maximaal 20% ongezond eet. Gezonde voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld volkoren graanproducten, vers fruit, groenten, peulvruchten, vette vis, mager vlees en noten. Ongezonde voedingsmiddelen zijn veel bewerkte producten zoals chips, koek, snoep en kant- en klare producten. Ook voedingsmiddelen met veel toegevoegd suiker zijn niet gezond. Beperk ook het gebruik van rood en vet vlees. Wissel daarnaast genoeg af qua voedingsmiddelen. Elke voedingsmiddel bevat namelijk andere vitamines en mineralen, die belangrijk zijn voor een gezonde weerstand. Door een gezond voedingspatroon verklein je tevens de kans op overgewicht. Mensen met overgewicht hebben ook een slechtere weerstand.

Beweeg voldoende 

Door genoeg te bewegen blijf je niet alleen fit, maar verklein je ook de kans op het ontwikkelen van overgewicht. Bovendien heb je hierdoor een lagere kans op diverse ziektes, zoals dementie, hart- en vaatziekten en kanker. Als je fit bent herstel je ook sneller als je wel ziek wordt. Genoeg bewegen houdt in dat je elke dag ten minste 30 minuten matig intensief beweegt. Dit kan bijvoorbeeld wandelen zijn. Ook tuinieren, huishouden en op een laag tempo fietsen zijn matig intensieve activiteiten. Daarnaast is het gezond om ten minste drie keer per week intensief te bewegen, zoals op een hoog tempo fietsen. Meer bewegen kan lastig zijn. Een smartwatch kan je helpen herinneren dat je meer moet bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk zien hoeveel stappen je per dag hebt gezet. Er zijn verschillende soorten smartwatch bandjes te koop. Er zijn zelfs Apple Watch bandjes en Huawei bandjes te koop die goed passen bij een zakelijke outfit.


Wordt je toch ziek? Blijf dan goed eten en rust uit. Zo herstel je beter en sneller!