Tips om zo lang mogelijk van je oortjes te genieten!

Je kent het wel: net zin om een muziekje te luisteren op de fiets, maar je oortjes zijn stuk. Balen! Eens in de zoveel tijd gaat er wel eens een exemplaar stuk. Dit is helemaal niet nodig. Als je op een goede manier omgaat met dit product, kan je ervoor zorgen dat ze niet snel stuk gaan. Zo kan jij hier langer van genieten! Klinkt dit als muziek in de oren? Lees dan gauw verder. We geven je wat tips mee om kapotte oortjes te voorkomen. 

Geen kapotte oortjes? Volg deze tips

De meest voorkomende oorzaak van defecte oordoppen is een kabelbreuk of een defect in de aansluiting. Met name kabelbreuk is onzichtbaar voor het blote oog, terwijl de gevolgen zeker merkbaar zijn. Een klein mankement kan er namelijk al voor zorgen dat één oortje het niet doet of dat er geruis te horen is. Let op: deze tips gelden uiteraard voor oortjes met draad en niet voor oordoppen met bluetooth verbinding (dus zonder draad).  

1. Goed opbergen

De meeste mensen stoppen ze los in hun tas, jas of broekzak. Hierdoor kunnen ze heel eenvoudig beschadigd raken door andere voorwerpen die in je tas, jas of broekzak zitten. Ook kunnen er al gauw knopen ontstaan. Dit is allemaal onnodig en snel op te lossen: rol je oortjes netjes op en/of berg ze in een apart doosje of vakje op. Sommige exemplaren worden nu ook met opbergdoosje verkocht. Gebruik deze dus ook.

2. Los oprollen

We noemden het net al: rol je ze netjes op. Maar hoe doe je dit dan op een juiste manier? Het is belangrijk dat je het niet te strak oprolt. Zo voorkom je dat er te veel druk op de kabel komt te staan. Rol het dus ook niet strak om enkele vingers, maar laat het een beetje los hangen, terwijl je het oprolt. Geef het wat ruimte. 

3. Rustig aan de aansluiting trekken

Deze tip is vooral van toepassing om beschadiging aan de aansluiting te voorkomen. Als je de oordoppen uit je telefoon of een ander audio-apparaat haalt, moet je aan de aansluiting trekken. Dus niet aan de kabel! Wanneer je dit laatste doet, belast je de aansluiting extra. En dit kan blijvende schade opleveren. Doe dit ook op een rustige en gestage manier. Ga niet hard en roekeloos lopen trekken.

4. Niet te strak tijdens het gebruik

Als je de oortjes gebruikt, moet de kabel niet te strak staan. Bepaal dus hoeveel bewegingsvrijheid je nodig hebt en zorg ervoor dat de kabel hiervoor lang genoeg is. Als je bijvoorbeeld sport, heb je meer bewegingsvrijheid nodig dan wanneer je in de trein zit. Zorg er dus voor dat de kabel losjes hangt. 

Liever niet bezighouden met deze tips?

Heb je helemaal geen zin om na te denken over eventuele kabelbreuk? En wil je je niet bezig houden met deze specifieke tips? Dan kun je uiteraard voor draadloze oortjes kiezen. Het is dan in ieder geval niet nodig om de bovenstaande tips in je achterhoofd te houden. Het spreekt voor zich dat je alsnog voorzichtig met dit product omgaat.