Eiwitrijk voedsel eten is gezond

Eiwitten hebben veel voordelen voor een goed voedingschema. Eiwitten functioneren als een bouwsteen die bepaalde weefsels van ons lichaam zoals haar en spieren creëert. Hier lees je meer informatie over eiwitten en waarom eiwitten onmisbaar zijn in een goed voedingsschema.

Wat zijn eiwitten?

Een ander woord voor eiwit is ook wel proteine. Eiwitten dienen als voedingstoffen en bouwstoffen. Ze leveren energie in de vorm van aminozuren en calorieën. Door de aanvoer van de aminozuren versterken en herstellen de cellen zich in het lichaam.  

Wat zijn de bronnen van eiwit?

Eiwitten komen zowel in plantaardige producten voor als in dierlijke producten. Plantaardige bronnen zijn noten, granen, brood en peulvruchten. Dierlijke bronnen zijn eieren, melk, vis, vlees, kaas en gevogelte. Het verschil is dat in de eiwitten van plantaardige producten minder essentiële aminozuren zitten. Deze aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken dus die moet je via voeding binnenkrijgen. Ook worden de eiwitten uit plantaardige producten minder goed opgenomen door het lichaam omdat de eiwitkwaliteit lager is.

De functies van eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk bij de opbouw van de spieren. Daarnaast zijn enzymen zijn van oorsprong eiwitten. Deze enzymen zijn belangrijk voor onder andere afweer en de spijsvertering. Eiwitten spelen ook een belangrijke rol bij het transport van stoffen in de cel en in het bloed. Ze zijn ook betrokken bij de opbouw van bepaalde lichaamscellen en het herstel van deze lichaamscellen. De aminozuren die uit eiwitten komen kan vervolgens worden omgezet in glucose. Als je een lange tijd niks eet, dan kan het lichaam overgaan op de verbranding van eiwitten.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

De behoefte aan eiwitten verschilt tussen de verschillende soorten sporters en de niet-sporters. Krachtsporters worden aangeraden om een stuk meer eiwitten te eten dan mensen die niet sporten. Mensen die veel sporten hebben meer eiwitten nodig omdat dit belangrijk is voor het spierherstel na een zware traingen.

Te veel of te weinig eiwitten?

Als je te weinig eiwitten binnenkrijgt kan dit leiden tot een afname in de massa van die spieren. Want eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van de spieren. Als je op lang termijn te weinig eiwitten binnenkrijgt dan kan dat leiden tot een te kort aan spierkracht en verminderde weerstand.

Als je teveel eiwitten binnenkrijgt dan zal dat voor gezonde mensen geen invloed hebben op de spiermassa of de nieren, maar het kan wel een negatief invloed hebben op het gewicht.